Hej och grattis till ert kommande bröllop.


Denna sidan är ju för er som har bokat mig som er fotograf, yey! Så NU börjar ni er planeringsresa mot er stora dag. Och det kan vara en del att tänka på såklart. Men genom den här guiden så vill jag ge er både lite tips men också information kring hur jag jobbar och om bröllopsdagen Jag älskar att lägga ner mycket tid på mina bröllop och ser alltid till att förbereda mina par så mycket som möjligt så ni känner er helt trygga inför den stora dagen.

FÖRBEREDELSERNA

När det kommer till förberedelser så är det så mycket förväntan och pirr i luften. När jag anländer bestämmer ni helt själva givetvis och kommer att ha detta klart när vi har vårat bröllopsmöte. Men tipset är att jag börjar dagen när det är ca 1 timme kvar på smink och make up, på så sätt får ni med höjdpunkten ifrån förberedelserna.


  • Plocka bort skräp och annat som kan störa bilderna. Tex kartonger, flaskor eller matrester.
  • Välj gärna ett hotellrum eller rum med stora fönster. Ljuset påverkar mycket hur bilderna blir och naturligt ljus är det absolut det bästa.
  • När ni blir fixade, ha gärna ljusa kläder på er då det blir en renare & vackrare bild helt enkelt. När bruföljet ska hjälpa till med påklädning är det fint om dom är påklädda för dagen.
  • Ha gärna accesoarer som vigselringar, blommor och andra smycken i rummet. Lägg gärna fram det på en stol eller på sängen.


Extra tips!


Det är väldigt fint om ni har någon flaska bubbel (med eller utan alkohol såklart) och riktiga glas på rummet. Detta blir både fina bilder men det ger också lite extra lyxig känsla när det är dax för en skål.


Jag har alltid med mig konfetti och just i slutet på förberedelserna och innan klänningen ska på är det ett perfekt tillfälle att dricka lite bubbel och poppa konfetti! 


Ett tips här är såklart också att brudtärnorna har matchande morgonrockar och du som brud får gärna ha en vit morgonrock. Detta ger en extra lyxig känsla och det blir väldigt fina toner i bilderna. FIRST LOOK


Om ni önskar porträtt innan vigsel rekommenderar jag en så kallad First look. Där arrangerar vi att ni ses för första gången i era bröllopskläder. Det vanligaste är att en utav er står med ryggen mot den andre som kommer gående. Jag står mittemot den som har ryggen mot och fångar dennes fösta uttryck. När ni sedan möts byter jag vinkel och fångar er båda. Detta tar ca 15 min så önskar det avsätt tid till detta så hittar jag en fin plats i anslutning till era förberedelser. Det är en väldigt fin stund och tar verkligen inte lång tid att arrangera. 

 PORTRÄTT


När vi ses så pratar vi om önskemål o plats för fotografering. Oftast kanske det inte verkar vara så speciella platser för er men som har ett fint ljus och fin bakgrund. Bakgrunden blir alltid mer eller mindre suddig. Jag uppmärksammar alltid era önskemål o platser som betyder mycket för er och ger förslag på platser som jag tror passar, utifrån ljus, miljö och avstånd. Jag tittar alltid ut platserna i förväg. Vid längre avstånd samma dag, annars tidigare.


Ni får gärna ha med brudfölje när vi fotograferar porträtt. Jag rekommenderar att fotografera följet och barn i början eller i slutet av vår porträttfotografering. Så kan dom göra ärenden om det behövs.


Fundera ut om ni önskar porträtt före eller efter vigseln. En rekommendation är att ni lägger porträtten efter vigseln om det är möjligt. Detta för att ljuset är lättare att jobba med ju senare på dagen det är och att många brudpar inte vill ses innan vigseln. Finns tiden så kan man även fotas lite före vigseln och efter. Det beror helt på ert körschema för dagen.


För er som har kvar mig under kvällen så rekommenderar jag en fotografering och en bensträckare i anslutning till huvudrätten (ca 15 min) så smiter vi ut och fotograferar i det vackra kvällsljuset. Dessa bilder blir väldigt vackra och är mycket uppskattade och romantiska! Ni kan läsa mer om Golden Hour fotografering längre ner.

Jag planerar alltid för ca 1-1,5 h för att ta era porträtt. Men med längre tid desto bättre och större variation. Flera platser är inte nödvändigt men fint om vi hinner med 2 olika fotoplatser gärna i närheten utav varandra. Men detta tittar vi på när vi ses på vårt bröllopsmöte. Ta med oömma skor så ni kan förflytta er lätt. Klackar blir lätt smutsiga också om vi förflyttar oss. Ha gärna med bröllopsskorna i en påse när vi fotar ifall ni vill ha någon bild med dessa på.


Vid vår preshoot som vi kommer ha samtidigt som vi har vårt bröllopsmöte så kommer vi "öva" att stå framför kameran och ni kommer känna er mycket mer säkra på porträtten efter detta. Många uttrycker att "det känns så mycket bättre nu inför porträtten" när dom haft preshooten. Vi lär ju känna varann och jag ser hur ni känner för att stå framför kameran. Jag kommer guida er hela tiden och ni ska tycka att detta är roligt! Inga stela poser - det lovar jag!


Jag tar med:


  • Två vita paraplyer
  • Två genomskinliga paraplyer
  • Ett vitt lakan för skydd om ni åker bil eller om ni ska äta.
  • Vatten och någon Vitamin Well så ni får i er vätska utöver bubbel ;)
  • Något litet att äta som en proteinbar, nötter eller frukt. Finns det allergi så vill jag gärna veta det.
  • Minttabletter för extra goda pussar i kyrkan sen ;) VIGSEL


Vid vigseln vill jag vara på plats ca 30 min innan vigseln. Jag är på plats tidigt för att se ljuset och försöker alltid hälsa på prästen/vigselförrättaren innan. Jag vill berätta vem jag är och att jag är en erfaren bröllopsfotograf och är väldigt diskret under mitt arbete i kyrkan. Jag frågar alltid om det är någonstans han eller hon anser att jag inte ska vara. Men annars så börjar jag fotografera när era gäster anländer och lite detaljer i kyrkan. Det brukar alltid vara väldigt mysig och pirrig känsla bland gästerna och detta är fint att fånga på bild.


När vigseln ska börja kommer jag att befinna mig framme i slutet på altargången, alltså mittemot ingången. Detta för att fånga er entré rakt fram ifrån. När ni sedan går upp mot altaret går jag bakom er och backar ut mot entrén för att fånga er bakifrån vid altaret. Under vigseln har jag koll på vigselprogrammet och har då koll på ögonblicken som är viktigast. Jag försöker alltid fånga gästernas reaktioner, och det händer ofta att någon när familjemedlem fäller en tår eller två vilket är väldigt fint.

Beroende på kyrkan utformning så kan jag få med olika många vinklar men försöker alltid få med dom klassiska vinklarna. Ovanifrån om det finns en läktare, och båda sidorna om det finns sidogångar på varje sida osv.


När det är dax för er att tåga ut ur kyrkan fotograferar jag er framifrån längs kyrkgången och sedan smiter ni och gömmer er i ett rum, på övervåningen eller smiter runt kyrkan. Då tar jag plats precis framför kyrktrappan för att få första parkett när ni ska göra entré.

TIPS 1

Meddela till toastmaster att se till att stänga kyrkdörrarna efter att sista gästen har gått ut. Sedan presenterar toastmastern er som dom nygifta och öppnar dörrarna. På sätt blir er entré storslagen! 

TIPS 2


 Ett tips vid vigseln är att om ni har brudfölje att ta en liten liten paus innan ni gör entré in i kyrkan. Man kan absolut stå några sekunder i dörren innan ni börjar gå när brudföljet har tagit plats vid altaret. Sedan att försöka gå sakta - vilket oftast är lättare sagt än gjort. Pirret gör att man går lite fortare än normal men försök att njuta av just detta ögonblicket! Håll varandras händer så mycket i kan under vigseln. Stå nära och känn stödet ifrån din blivande, för det är lite nervöst att stå där framme. Men ni har varann och stötta varann där genom närhet. 


MIDDAG & FEST


Har ni med mig i 8 timmar eller mer så kommer jag även att vara en del utav middagen och kanske till och med festen. Jag åker efter vigsel och gratulationer mot middagslokalen om vi inte bestämt porträtt efter vigseln såklart. Väl på plats så dokumenterar jag lokalen, dukningen och minglet innan ni anländer till festlokalen. 

Jag sitter gärna vid ett bord i närheten utav ert rum så jag enkelt kan vara snabbt på plats för plötsliga överraskningar. Eftersom jag har en del utrustning med mig så ser jag helt att inte sitta vid bordet. Det är svårare för mig att fånga ögonblick och att röra mig om jag har en plats vid borden hos gästerna.


GRUPPFOTO: önskar ni ta ett gruppfoto med alla gästerna så är tipset att meddela detta till toastmaster och göra ett avbrott precis i slutet på minglet och innan det är dax för middag. Så det enda jag behöver är en öppen yta och gärna där jag kan stå lite på en höjd. Men detta löser jag själv så inte ni behöver tänka på. När vi har vårt bröllopsmöte så ses jag ju gärna på platsen där ni tänkt ha middagen och det är perfekt för att se omgivningarna.


När borden dukas bort och det är dax för att dansgolvet öppnas kan allt möjligt hamna på bild :) Mer underbara kort kommer ni få leta efter och det är verkligen en så grym stämning. Kanske får ni även se en och annan äldre släkting som dansar på bordet ;) Jag stannar till utsatt tid och kan även stanna lite extra (kostnadsfritt såklart) för stämningen är så himla härlig och för att såklart få fånga riktigt grymma dansmoves! När det är dax för mig att kila hemåt så letar jag givetvis upp er för att krama er hej då och önska er GRYM fortsatt kväll och natt och tacka för att ni låtit mig vara en del utav er dag! GOLDEN HOUR


En Galden hour fotografering är en fotografering som görs precis timmen innan solen går ner. Jag har stenkoll på när det är dax att smita ut om det är så att ni vill göra en sådan fotografering. Det tar ca 30 min och oftast finns det någon fin plats i närheten utav festlokalen där vi fångar motljuset perfekt. Detta mjuka ljus är magisk!! Så är jag med er under denna tiden så vill jag verkligen rekommendera att vi smiter ut för att ta dom här bilderna!